.

.

.

.

vrijdag 21 augustus 2015

Dagboek deel 020 Een middagje Hengelo

Donderdag, 15-11-2007

Bijna bedtijd.
Nog even gauw de laatste dingetjes opschrijven.
Wat heb ik vandaag gedaan?
Wel, om drie uur vanmiddag was ik bij Johan.
Gelijk bij aankomst aan de wandel gegaan. Eerst even door de stad en daarna op weg naar de Onze Lieve Vrouwe kerk, aan de noordoostelijke kant van Hengelo.
Een bijzonder gebouw uit 1926 met de architectuur van de Delftse School. Ik zal morgen wat foto's plaatsen van het interieur, dat ook in baksteen is uitgevoerd. Erg mooi en het hele gebouw ademt een heerlijke huiselijke en zelfs enigszins intieme sfeer, hoewel je dat in eerste instantie niet verwacht, gezien de enorme omvang.
Vroeger, zo'n 27 jaar geleden, kwam ik er wel eens samen met de toenmalige hoofdleider van het internaat, waar ik indertijd woonde. Het was ook in die tijd, dat er rond de kerstdagen een levende kerststal was in de linker beuk van de kerk. Dat had toch altijd wel wat. Misschien ga ik dit jaar rond de kerst wel even kijken of ze dat nog steeds hebben.
Na een aantal foto's te hebben genomen, hebben we onze wandeling voortgezet. En hoewel Hengelo een ongewoon lelijke stad is, zie je toch nog hele bijzondere gebouwen. Van grote monumentale panden tot kleine arbeidershuisjes uit lang vervlogen tijden. Met name details uit de art-nouveau periode en de iets vroegere jugendstil periode kom je in Hengelo toch beduidend meer tegen dan in Enschede, een stad die al net zo lelijk is.
Maar ja, dat heb je nu eenmaal met industrie-steden: die zijn over het algemeen niet gebouwd met schoonheid hoog in het vaandel...
Op onze wandeling kwamen we in een oud wijkje in gesprek met een oudere man op een scootmobiel, die ons het een en ander vertelde over de bombardementen op Hengelo tijdens de tweede wereldoorlog. "Dáár, op de hoek, woonden m'n ouders. Nu woont m'n broer er. En daar stond ik als 17-jarige te kijken hoe de bommen uit de lucht vielen en het centrum platgooiden. De bommen vielen zelfs tot dát huis daar. Daar ginds, dat hoekhuis..."
En wat in de oorlog was begonnen, hebben de diverse gemeentebesturen in de afgelopen decennia voortgezet: de verwaarlozing en vervolgens afbraak van toch wel een belangrijk stuk erfgoed.
Na nog een stukje gelopen te hebben, zijn we uiteindelijk even neergestreken in het cafeetje "De kleine burgemeester" (KB), bij Johan op de hoek. Daar hebben we elk een paar glazen bier gehad en zijn vervolgens naar huis huis gegaan. Kachel aan, koffie onder de neus en Harry Potter deel 5 op gezet. Een erg mooie film. Naderhand nog een concert gekeken van André Rieux en om half elf op de fiets naar huis.
Al met al een geslaagde en gezellige middag/avond.
En daar laat ik het nu even bij.
't Is bedtijd...
Voor nu eerst: slaap lekker,
Gods zegen,
en tot morgen!
..
Sebo Hilberts

Geen opmerkingen:

Een reactie posten